KABERNE FRAN
Naziv / sinonimi: Kaberne fran (Cabernet Franc, Gros Cabernet i dr.).
Poreklom je iz Bordoa.
Biljka vinove loze je veoma bujna.
List je malo manje usečen od Kaberne sovinjona. Bočni urezi su otvoreni ili zatvoreni, često u osnovi imaju zub. Drškin urez je zatvoren. Obod lista je testerasto, retko i dosta duboko nazubljen. Naličje je paučinasto maljavo.
Grozd je mali, srednje zbijen (oko 90 g).
Bobice su male, okrugle, tamno plave boje, sa debelom pokožicom i karakterističnim ukusom na travu.
Sorta Kaberne fran sazreva u III epohi.
Malo rodi, ali nešto više od Kaberne sovinjona. Neophodna je duga rezidba. Odlikuje se vrlo dobrom otpornošću na sivu plesan grožđa.
Ima visoku otpornost prema niskim temperaturama.
Dobro nakuplja šećer, ali nešto manje nego Kaberne sovinjon. Ima nešto niže kiseline.
Vino od grožđa sorte Kaberne fran je visokog kvaliteta, bogato bojenim materijama, baršunasto, sa karakterističnom aromom koja je malo manje intenzivna nego kod Kaberne sovinjona.
Kaberne sovinjon je sorta za visokokvalitetna crvena vina, a obično se gaji sa sortom Kaberne sovinjon.
Klonska selekcija ove sorte je izvršena u Francuskoj, Italiji i Mađarskoj.
Prema istraživanjima Centra za vinogradarstvo i vinarstvo, ova sorta je na 20 mestu po zastupljenim površinama u komercijalnim zasadima, a najveće površine su u rejonu Tri Morave, Sremskom i Šumadijskom vinogradarskom rejonu Vinorodne Srbije.
Na osnovu podataka Centra za vinogradarstvo i vinarstvo, najveće površine vinograda ove sorte se nalaze na nadmorskoj visini u intervalu više od 200 do 300 m (53,30%), a najveće površine vinograda se nalaze na severoistočnim (21,87%) i južnim (21,49%) ekspozicijama terena.
Prema istraživanjima Centra za vinogradarstvo i vinarstvo, najveće površine vinograda ove sorte se nalaze na nagibima terena u intervalu više od 1 do 5˚ (48,59%), a prosečna površina komercijalnih vinograda sa ovom sortom je 0,36 ha.