AFUS ALI

Afus ali-grozd

Naziv / sinonimi: Afus ali (Afus-Ali, Dattier de Beyrouth Regina, Rosaki i dr.).

Poreklom je iz Male Azije. Poznata je u celom svetu.

Biljke vinove loze su jako bujne.

Loza je debela sa dugim internodijama mrke boje. Nodusi su slabo izraženi. Okca su krupna, široke osnove.

List je srednje veličine tri ili petodelan. Drškin urez je otvoren, u obliku slova U. Osnovu drškinog ureza vrlo često ograničavaju nervi. Glavni nerv se lomi kod prvog granjanja. Ovo je vrlo karakteristiučan znak za sortu. Liska je svetlozelena. Lice i naličje lista su bez malja.

Cvet je hermafroditan.

Grozd je vrlo krupan (300-400 g), najčešće razgranat, rastresit, ili srednje zbijen. Ponekad grozdovi mogu biti teški i preko 1 kg. Drška grozda je dugačka.

Bobice su velike, izdužene, žućkasto-zelene boje, a kad dobro sazru, ćilibarnožute boje. Pokožica je debela i čini celinu sa pulpom, koja je čvrsta i hrskava. Ukus grožđa je vrlo prijatan.

Afuz ali sazreva u III epohi.

Kada je hladno i kišovito vreme u doba cvetanja, loše se oplođava, tako da se u grozdu formiraju sitne, partenokarpne bobice.

Ova sorta zahteva dugu rezidbu jer su mu donja okca vrlo slabe rodnosti.

Afuz ali je veoma osetljiva sorta na niske temperature. Nije posebno osetljiva na sivu plesan, ali u kišnim godinama ipak dosta strada.

Sadi se na južnim i najosunčanijim ekspozicijama terena.

Kada ima uslova da sazri, grožđe nakuplja dosta šećera. Grozdovi i bobice su lepog izgleda, a ukus grožđa je harmoničan i veoma prijatan. Grožđe se veoma dobro transportuje i na veće udaljenosti.

Afus ali-lice
Afus ali-naličje
Afus ali-vrh

Prema istraživanjima Centra za vinogradarstvo i vinarstvo, ova sorta je na 28 mestu po zastupljenim površinama u komercijalnim zasadima, a najveće površine su u rejonu Tri Morave, Niškom i Šumadijskom vinogradarskom rejonu Vinorodne Srbije.

Rejoni - Afus ali
Nadmorska visina - Afus ali
Ekspozicija - Afus ali

Na osnovu podataka Centra za vinogradarstvo i vinarstvo, najveće površine vinograda ove sorte se nalaze na nadmorskoj visini u intervalu više od 200 do 300 m (48,01%), a najveće površine vinograda se nalaze na južnim (29,32%) i jugozapadnim (17,61%) ekspozicijama terena.

Prema istraživanjima Centra za vinogradarstvo i vinarstvo, najveće površine vinograda ove sorte se nalaze na nagibima terena u intervalu više od 5 do 10˚ (42,27%), a prosečna površina komercijalnih vinograda sa ovom sortom je 0,04 ha.

 

Nagib terena - Afus ali
Površine - Afus ali